Schotse Whisky
deze heerlijke 12 Years Triple Oak Single Malt Scotch Whisky In Giftbox is een mooie whisky voor in je kast, om als gewaardeerde geschenk weg te geven.
Laphroaig 10 Years Single Malt lekker betaalbare whisky uit Schotland
Edradour heeft weer een erg mooie 10 years Ballechin SFTC gemaakt die op Oloroso sherry vaten heeft gelegen.
Stiùireadair, uitgesproken als "Stoew-radoer" is een verwijzing naar de stuurmannen die met hun kleine bootjes over de Bunnahabhain Bay voeren.
Een verfijnde Schotse single malt, compleet met stijlvolle geschenkverpakking. Ideaal voor liefhebbers van zachte en fruitige whisky's.
Highland Park 12 jaar is een Schotse single malt whisky van de beroemde Highland Park-distilleerderij op de Orkney-eilanden.
Een eerbetoon aan vakmanschap en traditie, met een rijk smaakprofiel en elegante presentatie. Perfect om puur te genieten of te delen bij speciale momenten.
licht rokerig, mooie balans tussen zoet en turf, ziltig met lichte maar aangename aroma's met duidelijke karakters van de Isles
Johnnie Walker Green Label is een fantastisch gebalanceerde Speyside Single Malt. Deze whisky is ten minste 15 jaar gerijpt en krijgt daardoor zijn prachtige pure aroma's.
Ardbeg An Oa whisky is non chill-filtered, dus niet verdund met water. Hij heeft zijn originele smaak en alcoholpercentage.
Altijd al eens Glendronach met een twist willen proeven? Dan is deze geturfde editie de ideale keuze!
Hoe wordt Schotse whisky gemaakt
Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.
Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.
Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.
Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.
Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.
De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.
Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.
Whisky uit Schotland kopen
Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!