Schotse Whisky

Cragganmore 12 Years Speyside Single Malt 70CL

Laat je zintuigen prikkelen door de rijke smaken van Cragganmore 12 jaar Speyside Single Malt. Elke slok neemt je mee op reis door de schilderachtige Schotse hooglanden met zijn unieke mix van zoete, rokerige en bloemige tonen.

€39,99
Carn Mor Miltonduff 2015 6Y PX Sherry Hogshead 70cl

De Carn Mor Miltonduff 2015 6Y PX Sherry Hogshead 70cl is een Speyside single malt whisky van 6 jaar oud.

€72,95 €79,95
Glenlivet 13 Years First Fill American Oak 70CL

Of je nu een doorgewinterde whiskykenner bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe smaakbeleving, de Glenlivet 13 Years First Fill American Oak 70CL is de perfecte keuze.

€44,95 €49,95
Old Pulteney 12 Years 70cl in Giftbox

De Old Pulteney 12 Years 70cl in Giftbox is een Single Malt Scotch Whisky die 12 jaar gerijpt is in luchtdroge met de hand geselecteerde ex-bourbonvaten.

€33,95
Signatory Vintage Benriach 2000 20 Years Old

De Signatory Vintage Benriach 2000 20 Years Old is een amberkleurige Schotse single malt whisky uit Speyside.

€219,95
Aberlour Casg Annamh Batch 8 70CL

Laat je betoveren door de rijke smaken van Aberlour Casg Annamh Batch 8. Ontdek deze parel van een whisky!

€57,95
GlenDronach 12 years Original In Giftpack met glas

Mooie GlenDronach whisky geschenkverpakking. Een 12-jarige whisky (70CL) gerijpt op sherryvaten, inclusief proefglas.

€54,50
Laphroaig 10 Years Single Malt

Laphroaig 10 Years Single Malt lekker betaalbare whisky uit Schotland

€42,95
Edradour Ballechin SFTC 10 Years Oloroso Sherry

Edradour heeft weer een erg mooie 10 years Ballechin SFTC gemaakt die op Oloroso sherry vaten heeft gelegen.

€77,45
Tamdhu 15 Years + GB

Een verfijnde Schotse single malt, compleet met stijlvolle geschenkverpakking. Ideaal voor liefhebbers van zachte en fruitige whisky's.

€99,95
Peat's Beast 34 years 70 cl

Een zeldzame, 34 jaar oude geturfde single malt whisky. Intens en complex van smaak, perfect voor whisky liefhebbers die op zoek zijn naar een unieke ervaring.

€378,95

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »