Schotse Whisky
Een iconische Schotse blended whisky met meer dan 30 single malt en grain whisky's, gerijpt gedurende minstens 12 jaar voor een vol en rond smaakprofiel met tonen van rijp fruit, vanille en kruiden. Perfect om puur te genieten.
Pittig en spicy, de whisky komt best heftig binnen en heeft iets pikant in zich. Een mond vol turf maar die eigenlijk best snel weer weg is om te worden overgenomen door zoete tonen van pure chocolade, toffee en honing.
Edradour 10 Years is een heerlijke single malt uit de Schotse hooglanden. Deze lichtbruine whisky heeft een romige textuur en is zeer toegankelijk.
Gerijpt in drie verschillende vaten zorgen voor de rijke smaak van deze whisky
Laat je betoveren door Ardbeg 19 Years Old, een whisky die de ziel van de Schotse kust vastlegt. Met zijn unieke batchnummer 5 is dit een collectors item. Proef nu de geschiedenis!
Ontdek de Magie van Ardbeg Anthology: Een Verhaal van Rokerige Delicatessen
De Isle of Jura 18Y Red Wine Cask is een whisky die maar liefst 18 jaar heeft gerijpt op voormalige rode wijnvaten.
De Signatory Vintage Caol Ila 2010 70CL 12Y is de whisky voor liefhebbers. Deze single malt whisky uit Schtoland heeft een alcoholpercentage van 57%.
De Signatory Vintage Pulteney 2008 70CL 13Y is niet alleen een geweldige whisky om te proeven, maar het is ook een fantastisch cadeau voor whisky liefhebbers.
Gordon & Macphail Bunnahabhain 11 Years Discovery 70CL is een prachtige, licht gouden single malt whisky afkomstig uit Schotland en gedistilleerd door Bunnahabhain op het eiland Islay.
De Glenmorangie Palo Cortado is de nieuwste variant in de Barrel selcet collectie. Een kleine oplage van een selectie unieke vaten.
Een elegante geschenkverpakking met een zachte en fruitige 10 jaar oude single malt whisky van Glenrothes, compleet met twee glazen. Perfect voor elke gelegenheid.
Hoe wordt Schotse whisky gemaakt
Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.
Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.
Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.
Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.
Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.
De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.
Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.
Whisky uit Schotland kopen
Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!