Schotse Whisky

Springbank 10 Year Local Barley 70CL
Een Springbank die net wat anders smaakt dan andere Springbank Whisky's door het gebruik van lokale ...
€369,00
Toevoegen aan winkelwagen

Kilkerran 12 Years Old 70CL - Bottled 2023
Deze single malt whisky uit Campbelltown heeft 12 jaar lang gerijpt om zo eindelijk in 2017 gebottel...
€69,00
Toevoegen aan winkelwagen

Ardbeg Wee Beastie 5 Years warehouse pack 70CL
...
€54,99
Toevoegen aan winkelwagen

Royal Brackla 12 Years Old Sherry Cask Finish Oloroso
Ontdek de harmonie van smaken in Royal Brackla Sherry Cask Oloroso. Deze whisky is een tijdloze klas...
€55,95
Toevoegen aan winkelwagen

The Ultimate Glentauchers 2011 11 years 70CL
Ontdek een zeldzame parel in de wereld van whisky: The Ultimate Glentauchers 2011. Exclusief te vind...
€64,95
Toevoegen aan winkelwagen

Ardbeg Anthology 13 years old
Ontdek de Magie van Ardbeg Anthology: Een Verhaal van Rokerige Delicatessen...
€139,95
Toevoegen aan winkelwagen

Ardbeg Heavy Vapours - limited edition 2023
Deze limited edition Ardbeg whisky is ontworpen voor de ARDBEG day op 3 juni 2023. Dit is een uniek...
€149,00
Toevoegen aan winkelwagen

Glenfarclas 10 Years 70CL
De Glenfarclas 10 Years 70CL is een single malt whisky die in Schotland wordt geproduceerd en gerijp...
€37,49
Toevoegen aan winkelwagen

Signatory Vintage Ardmore 2010 70CL 11Y
De Signatory Vintage Ardmore 2010 70CL 11Y is een Schotse whisky. Deze single malt whisky heeft 11 j...
€49,95
Toevoegen aan winkelwagen

Signatory Vintage Staoisha 2014 70CL 8Y
De Signatory Vintage Bunnahabhain Staoisha 2014 is een single malt whisky uit Schotland, geproduceer...
€49,95
Toevoegen aan winkelwagen

Signatory Vintage Edradour 2012 70CL 10Y
Ben je op zoek naar een kwalitatief goede single malt uit de Schotse hooglanden? Dan is de Signatory...
€69,95
Toevoegen aan winkelwagen

Isle of Jura 10 Years 70CL + 2 Glasses
Isle of Jura 10 Years 70CL + 2 Glasses Whisky is een heerlijke single malt whisky van het merk Jura....
€33,95
Toevoegen aan winkelwagen

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »