Schotse Whisky

Glenfarclas The Family Cask 2003
De Glenfarclas The Family Cask 2003 is een krachtige en uitgesproken Whisky van de Family Cask serie...
€212,75
Toevoegen aan winkelwagen

Glengoyne Fudge in blik 250gr
Glengoyne Fudge in blik 250gr...
€9,95
Toevoegen aan winkelwagen

Glenfarclas Fudge in blik 250gr
Glenfarclas Fudge in blik 250gr...
€9,95
Toevoegen aan winkelwagen

Cooper's Choice Caol Ila 2008 13Y
Cooper's Choice Caol Ila 2008 13Y is een heerlijke botteling van Caol Ila....
€118,95
Toevoegen aan winkelwagen

Aberlour 12 Years Non Chill-Filtered
Een ambachtelijke single malt gerijpt gedurende 12 jaar, met een rijk en complex smaakprofiel. Niet ...
€45,95
Toevoegen aan winkelwagen

Aberlour 10 Years Forest Reserve
Een betoverende Schotse single malt, geïnspireerd door de omliggende bossen. Gerijpt gedurende 10 j...
€35,95
Toevoegen aan winkelwagen

Glengoyne Cask Strength
Deze speciale whisky Glengoyne Cask Strength is batch 8....
€71,95
Toevoegen aan winkelwagen

Bunnahabhain Toiteach A Dhà
Toiteach A Dhà is mooi rooksmaak van turf en gemaakt op Sherry -en Bourbonvaten....
€47,95
Toevoegen aan winkelwagen

Douglas Laing Old Particular Glenburgie 21 Years Old
Een single cask whisky van 21 jaar...
€124,45
Toevoegen aan winkelwagen

Peat's Beast Single Malt + GB
Ervaar intense rokerigheid met Peat's Beast Single Malt, inclusief een stijlvolle geschenkverpakking...
€32,95
Toevoegen aan winkelwagen

Highland Park 14 Years Loyalty Of the Wolf
Een majestueuze whisky geïnspireerd door de kracht van de wolf. Rijk van smaak, perfect voor de lie...
€66,95
Toevoegen aan winkelwagen

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »