Schotse Whisky
Gerijpt in Sherry, Bourbon en Whisky vaten is deze whisky een huwelijk tussen vele heerlijke smaken die je ooit in je leven geproefd moet hebben!
GlenDronach 15 Years Revival: Een klassieke single malt whisky uit de Schotse Highlands, gerijpt in sherry vaten voor meer dan 15 jaar. Diepe en rijke smaken met een natuurlijke kleur en intense vatsterkte. Perfect voor kenners en verzamelaars.
Deze limited edition Ardbeg whisky is ontworpen voor de ARDBEG day op 3 juni 2023. Dit is een unieke whisky met een beperkt aanbod
De Glenfarclas 10 Years 70CL is een single malt whisky die in Schotland wordt geproduceerd en gerijpt is in de beste eikenhouten vaten.
De Signatory Vintage Glenallachie 2009 70CL is een geweldige whisky om een keer te proberen. Deze single malt whisky uit Schotland heeft 13 jaar gerijpt.
De Whitlaw is een van de laatste bottelingen die wordt geleverd in de begeerde koperen blikken van Signatory, omdat deze serie wordt stopgezet.
Deze Ardmore van Signatory Vintage is een speciale Single Malt-whisky die behoort tot de Signatory Vintage Series. Deze serie staat bekend om het vinden van unieke en zeldzame whisky's, soms zelfs van gesloten distilleerderijen.
Isle of Jura 10 Years 70CL + 2 Glasses Whisky is een heerlijke single malt whisky van het merk Jura. Deze whisky is gedistilleerd op het prachtige Isle of Jura en heeft een alcoholpercentage van 40%.
Smoke & Mirrors Peated Stout Cask Single Malt is als geen ander.
Single Malt Scotch Whisky met Schotse honing en sloebessen. Rijke honing en geurige bloemennoten op de neus, ontwikkeld in een frisse bloesem in de mond en een zijdeachtige gladde afwerking.
De Daily Dram Loch Lomond Croftengea 12Y is één van de ze flessen van de serie over de Hollandse meesters.
De Cadenhead's Fettercairn 13Y is een heerlijke single malt scotch whisky die 13 jaar gerijpt is.
Hoe wordt Schotse whisky gemaakt
Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.
Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.
Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.
Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.
Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.
De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.
Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.
Whisky uit Schotland kopen
Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!