Schotse Whisky

Peat's Beast PX Cask + GB

Een krachtige single malt gerijpt in PX sherryvaten, gepresenteerd in een elegante geschenkverpakking. Perfect cadeau voor whiskyliefhebbers.

€41,50
Wolfburn Aurora Sherry + GB

Een rijke sherrygerijpte single malt met diepe smaken van gedroogd fruit en kruiden. Perfect voor bijzondere momenten.

€41,95
Springbank 10 Year Local Barley 70CL

Een Springbank die net wat anders smaakt dan andere Springbank Whisky's door het gebruik van lokale Barley.

€369,00
Auchentoshan Three Wood in Giftbox 70CL

Deze heerlijke whisky uit de Lowlands van Schotland is gerijpt in drie verschillende soorten vaten!

€49,95
Ardbeg Corryvreckan

Een heerlijke turfwhisky van Ardbeg. Een echte Islay-whisky voor de liefhebber.

€89,95
GlenDronach 21 years Parliament 70CL

Een fruitige intensiteit maakt deze whisky zeer plezant om te drinken.

€219,95
Royal Brackla 12 Years Old Sherry Cask Finish Oloroso

Ontdek de harmonie van smaken in Royal Brackla Sherry Cask Oloroso. Deze whisky is een tijdloze klassieker die je whiskycollectie naar een hoger niveau tilt.

€55,95
Ardbeg 19 years old - Batch 5

Laat je betoveren door Ardbeg 19 Years Old, een whisky die de ziel van de Schotse kust vastlegt. Met zijn unieke batchnummer 5 is dit een collectors item. Proef nu de geschiedenis!

€299,95
Aberlour A' Bunadh Batch 74

De Aberlour A'Bunadh Batch 74 is echt een heerlijke traktatie voor degenen die houden van een krachtige en uitgesproken sherry-whisky.

€76,95
Two Stacks Smoke & Mirrors 70CL

Smoke & Mirrors Peated Stout Cask Single Malt is als geen ander.

€48,95
Cadenhead Fettercairn 13Y

De Cadenhead's Fettercairn 13Y is een heerlijke single malt scotch whisky die 13 jaar gerijpt is.

€69,95

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »