Schotse Whisky

Cooper's Choice Skara Brae 2005 16Y

Cooper's Choice Skara Brae 2005 16Y is een heerlijke botteling van Skara Brae.

€109,95
Glen Scotia Double Cask Single Malt 70cl

Glen Scotia Double Cask Single Malt heeft 2x op een vat gelegen. De eerste keer op Amerikaans eiken en de tweede keer op PX Sherry vaten.

€41,95
Gordon & Macphail 15 Years Distillery Label

Een verfijnde Schotse single malt, 15 jaar gerijpt, belichaamt ambachtelijk vakmanschap met fruitige, kruidige tonen. Perfect voor liefhebbers van tijdloze klasse.

€93,95
Edradour 10 Years 2011 Sherry SFTC

Edradour 10 years die gemaakt die op sherry vaten.

€89,45
Proper No. Twelve Irish Whiskey 70 cl

Een eerbetoon aan Ierse trots, geïnspireerd door Conor McGregor. Deze whiskey, met zijn gebalanceerde blend van graan- en potstillwhiskey's, biedt een zachte en soepele smaak. Perfect om puur te genieten of in cocktails.

€39,95
Deanston Virgin Oak

Ontdek de unieke smaak van Deanston Virgin Oak. Deze Schotse single malt whisky is ambachtelijk gedistilleerd en gerijpt in ongebruikte eikenhouten vaten. Geniet van de rijke vanilletonen, romige karamel en subtiele kruidigheid voor een onvergetelijke dri

€30,95
Edradour 12 years

Speciale Edradour 12 Years tot stand gekomen door een samenwerking met Dougie MacLean

€74,95
Ledaig 10 Years + Gb

Een robuuste Schotse single malt, gepresenteerd in een stijlvolle geschenkverpakking. Perfect voor liefhebbers van geturfde whisky.

€42,95

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »