Schotse Whisky

A.D. Rattray Tomintoul 1999 15Y Cask Collection
De A.D. Rattray Tomintoul 15Y Cask Collection is een single cask botteling van Tomintoul single malt...
€138,95
Toevoegen aan winkelwagen

Daily Dram Ledaig 2008 12Y
De Daily Dram Ledaig 2008 12Y is één van de ze flessen van de serie over de Hollandse meesters....
€114,95
Toevoegen aan winkelwagen

Cooper's Choice Linkwood 2010 11Y
Cooper's Choice Linkwood 2010 11Y is een heerlijke botteling van Linkwood....
€95,95
Toevoegen aan winkelwagen

Douglas Laing ROCK OYSTER 70CL
Douglas Laing's Rock Oyster...
€42,95
Toevoegen aan winkelwagen

Dalmore 15 Years Single Malt 70CL In Giftbox
Dalmore 15 Years Single Malt 70CL In Giftbox...
€124,95
Toevoegen aan winkelwagen

Gordon & Macphail 25 Years Mortlach
Een zeldzame en verfijnde Schotse single malt van Mortlach, gerijpt gedurende 25 jaar. Perfect voor ...
€234,95
Toevoegen aan winkelwagen

Talisker 10 Years Single Malt Scotch Whisky in Giftbox
10 Years Single Malt Scotch Whisky in Giftbox...
€43,95
Toevoegen aan winkelwagen

Glengoyne Balbaina
Glengoyne Balbaina 1L...
€51,95
Toevoegen aan winkelwagen

Glenfarclas Spring Edition 2021
Speciaal geselecteerd en gebotteld voor de Nederlandse markt. De whisky is een ex-oloroso sherry cas...
€49,50
Toevoegen aan winkelwagen

Knockando 15 Years Richly Matured + Gb
Een rijke en verfijnde Schotse single malt, compleet met stijlvolle geschenkverpakking. Perfect voor...
€42,95
Toevoegen aan winkelwagen

Prometheus 26 years
Een weelderige whisky, gerijpt gedurende 26 jaar voor een unieke diepte. Verfijnd, zijdezacht en per...
€583,95
Toevoegen aan winkelwagen

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »