Schotse Whisky
Geur: Kruidig met hinten van houtSmaak: Honing, fruit en licht rokerig
Middels het gebruik van een complex distillatieproces wordt het unieke en rijke karakter van Mortlach gemaakt.
Een fruitige intensiteit maakt deze whisky zeer plezant om te drinken.
Een intense en levendige Jura whisky, 12 jaar geouderd voor een zeker rijke smaak.
Een rijke en complexe single malt, gerijpt in zorgvuldig geselecteerde traditionele en sherryvaten gedurende 12 jaar. Perfect gebalanceerd met tonen van vanille, honing en gedroogd fruit. Een waar genot om puur te proeven.
Een eerbetoon aan vakmanschap en traditie, met een rijk smaakprofiel en elegante presentatie. Perfect om puur te genieten of te delen bij speciale momenten.
Glenfiddich Project XX is een prachtige speyside single malt uit de experimentele serie van Glenfiddich. Een zomers en fruitig karakter geeft deze whisky een unieke smaak.
De Signatory Vintage Caol Ila 2010 70CL 12Y is de whisky voor liefhebbers. Deze single malt whisky uit Schtoland heeft een alcoholpercentage van 57%.
Hazelburn 15 Years Oloroso Cask Matured 70CL online bestellen? ✔ Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis ✔ Scherpe prijzen ✔ Snelle levering ✔ 100+ soorten Whisky's
Tomatin Triple Pack Highland 3x 50ml. Een mooi whisky pakket met drie Single Malt Scotch Whisky's: The Tomatin Legacy, Tomatin 12 Year Old en Tomatin 14 Year Old.
Mooie geschenkset om de verschillende Bunnahabhain te proeven en te ervaren.
Deze blended whisky bestaat uit 3 verschillende soorten whisky. De smaakt bestaat uit frisse en moutige aroma's. Daarbij is deze whisky ook erg zacht en rond van smaak. In deze whisky zijn Glenfiddich, Balvenie en Kininvie. Een heerlijke triple malt whis
Hoe wordt Schotse whisky gemaakt
Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.
Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.
Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.
Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.
Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.
De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.
Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.
Whisky uit Schotland kopen
Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!