Schotse Whisky
Ontdek de Hazelburn 21 Years Old Limited Release, een uitzonderlijke single malt whisky met een rijke smaak van vanille, fruit en zachte rook. Perfect gebalanceerd en met een krachtige 46% alcohol. Een must-have voor de whiskyliefhebber!
Mooie proeverij van 3x 5cl Glenfarclas met de leeftijden 15 Years, 21 Years & 25 Years
Glenlivet 18 years is een whisky die maar liefst 18 jaar heeft mogen rijpe in Amerikaanse eikenhouten vaten. Hierdoor krijgt hij zijn unieke smaak.
Een fruitige intensiteit maakt deze whisky zeer plezant om te drinken.
Ontdek de harmonie van Schotse traditie en innovatie met Kilkerran Heavily Peated Batch 9. Gerijpt in Bourbon en Sherry vaten, biedt deze whisky een rijke, complexe smaak met tonen van tourbe, citrus en meer. Een feest voor je smaakpapillen!
Glenfiddich 15 years distillery edition (70 cl) is een cask strength whisky, geleverd in een giftbox.
Glenfiddich Project XX is een prachtige speyside single malt uit de experimentele serie van Glenfiddich. Een zomers en fruitig karakter geeft deze whisky een unieke smaak.
Limited Edition Longrow single malt whisky gerijpt voor 18 jaar.
Monkey Shoulder 70CL online bestellen? ✅Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis ✅scherpe prijzen en ✅gratis verzending vanaf € 149,- bij dé whisky webshop van Nederland!
De Signatory Vintage Mortlach 2007 15Y is een exclusieve single malt whisky, gerijpt in sherryvaten. Rijk, vol van smaak met tonen van fruit, kruiden en eikenhout.
Een robuuste single malt uit Islay, compleet met een elegante giftbox. Perfect voor whisky liefhebbers die op zoek zijn naar een krachtige en complexe smaakervaring.
Glenlivet 12 Years First Fill is een gelimiteerde oplage. Deze whisky is gerijpt op first-fill bourbonvaten waardoor deze heerlijk romige en kruidige invloeden krijgt.
Hoe wordt Schotse whisky gemaakt
Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.
Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.
Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.
Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.
Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.
De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.
Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.
Whisky uit Schotland kopen
Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!