Schotse Whisky
Ontdek de harmonie van Schotse traditie en innovatie met Kilkerran 8 Y Sherry Cask Stength
. Gerijpt in Bourbon en Sherry vaten, biedt deze whisky een rijke, complexe smaak met tonen van tourbe, citrus en meer. Een feest voor je smaakpapillen!
Ontdek een zeldzame parel in de wereld van whisky: The Ultimate Glentauchers 2011. Exclusief te vinden bij Club Whisky, deze whisky belichaamt de luxe die je zoekt in een whisky.
De Signatory Vintage Allt- A-Bhainne 2000 Sherry Cask Strength is een buitengewoon donkere whisky uit een enkel vat van het jaar 2000.
Een kans die je niet mag missen, de derde batch van deze speciale exclusieve 19 jaar oude Ardbeg whisky.
Dit is echt een geweldig cadeau voor elke whiskykenner die er is. Het pakket bevat een fles Knockando Master Reserve single malt whisky van 21 jaar oud, samen met 2 prachtige whiskyglazen.
Highland Park 12 jaar is een Schotse single malt whisky van de beroemde Highland Park-distilleerderij op de Orkney-eilanden.
De Longrow 21 Years Old is de allernieuwste, exclusieve single malt whisky uit de Springbank Distilleerderij. Deze Whisky heeft 21 jaar gerijpt en is gebotteld op 2023. Laat deze limited edition niet aan je voorbijgaan.
Altijd al eens Glendronach met een twist willen proeven? Dan is deze geturfde editie de ideale keuze!
Laat je verrassen door deze 13 Year Local Barley Whisky. Verschrikkelijk veel kwaliteit voor de prijs!
De The Ultimate Unnamed Speyside 2009 46% is een verborgen juweel dat wacht om ontdekt te worden. Ontdek de geheimen van deze uitzonderlijke whisky.
Hoe wordt Schotse whisky gemaakt
Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.
Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.
Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.
Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.
Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.
De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.
Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.
Whisky uit Schotland kopen
Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!